top of page
Foto van schrijverManon Westerhuis

Duurzame inzetbaarheid


 Een gewone werkdag indeling bestaat niet

Als onderwijsprofessional heb je geen baan van 9 tot 5.We beginnen vaak vroeg en eindigen vaak pas laat. Er is geen vaste richtlijn in werktijden, pauzes of het maken van een achturige werkdag.Je geeft les tijdens lesuren, bereid lessen voor, kijkt werk na en hebt aanvullende taken zoals gesprekken, vergaderingen en vakgroepen.Het onderwijs vraagt veel meer dan alleen het gebruikelijke lesgeven, waar een groot deel van je werktijd naartoe gaat, met daarnaast andere werkzaakheden die tot de kern van je beroep horen.In ons huidig onderwijs wordt er veel gevraagd van docenten, leerkrachten en andere betrokkenen om grote groepen te voorzien van onderwijs, het liefst ook af te stemmen op de individuele behoeften en dat allemaal in een werkdag van 8 uur.Die gewone werkdag indeling bestaat niet in het onderwijs. Hoe blijf je als onderwijsprofessional dan wel duurzaam inzetbaar gedurende het schooljaar, de lesperiode of de dag?

 

Uren normjaartaak

In het onderwijs wordt nog veel gewerkt met uren in normjaartaken. Per fte en het aantal uur dat je daarmee werkt, krijg je je werkuren verdeeld/toebedeeld. Zo heb je het aantal lesuren waarin je je studenten of leerlingen ziet. Opleidingsuren die je in kunt zetten voor bijscholing. Maar ook uren die je kunt besteden om zo efficiënt en duurzaam mogelijk inzetbaar te blijven tijdens én na je werk(dag).Met het lerarentekort en de hoge werkdruk ‘vergeten’ veel onderwijsmensen hun duurzame inzetbaarheidsuren in te zetten/te gebruiken om weer op te laden.

Zonde! Als je deze uren bewust inzet gedurende het schooljaar, is er minder kans op uitval en meer plezier in het vak.

 

Vier aspecten voor duurzame inzetbaarheid

Onder duurzame inzetbaarheid vallen een aantal aspecten om hier actief naar uit te kijken en naartoe te werken. Zowel voor docenten, leerkrachten en ondersteunend personeel, als leidinggevende functies binnen de school of het bestuur. Ik neem je hierin mee:


1.      Gezondheid en Vitaliteit

Dit betreft zowel fysieke als mentale gezondheid. Je gezond en energiek voelen geeft een grotere kans om duurzaam inzetbaar te blijven. Denk hierbij aan programma's/trainingen voor gezondheid op je werk, mentale ondersteuning, en balans tussen werk en privé.

 

2.      Vakbekwaamheid en Ontwikkeling

Duurzame inzetbaarheid stimuleert je om je kennis en vaardigheden continu te ontwikkelen. Dit betekent investeren in opleiding, training en het opdoen van nieuwe ervaringen om relevant te blijven binnen je vakgebied of persoonlijke ontwikkeling.

 

3.      Werkplezier en Motivatie

Betrokken en gemotiveerd blijven, draagt bij aan de school of bestuur waar je voor werkt en heeft vaak een grote loyaliteit. Werkplezier zorgt ervoor dat je met enthousiasme je werk kunt doen, wat positief bijdraagt aan je inzetbaarheid op lange termijn.


4.      Aanpassingsvermogen en Flexibiliteit

Door veranderingen in technologie, passend onderwijs en het lerarentekort is het belangrijk dat je flexibel bent en kunt omgaan met veranderingen. Dit betekent zowel bereidheid als de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te leren en nieuwe rollen aan te nemen. Je kunt op een punt komen waarbij dit aspect niet zo makkelijk meer gaat dan je zou willen.

 

Met de laatste zin wil ik dit blog afsluiten. Er wordt veel gevraagd in het onderwijs en er wordt aan veel vraag voldaan. Vergeet daarbij jezelf niet: jij bent het waard als onderwijsprofessional om inzetbaar te zijn én te blijven. Gebruik je uren, het leerbudget, je ambitie, je hobby, je sport, je omgeving om duurzaam inzetbaar te blijven.

Je bent waardevol.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

(Peuter)Pubertijd

Een dubbele titel voor dit blog. Ik heb 8 schooljaren met pubers gewerkt, stamgroep 6-7-8, lange lijven, intelligente en mistige hersens....

コメント


bottom of page